Heesheid

Heesheid wordt veroorzaakt door stembanden niet goed sluiten of meetrillen. Uw stem is niet (meer) helder tijdens het spreken of zingen. Er ontsnapt hierdoor lucht tijdens het spreken of zingen en uw stem kan gedeeltelijk of geheel wegvallen. De oorzaak hiervan is vaak een combinatie van de fysieke conditie van uw stemorgaan en het gebruik. Een verkeerd gebruik van de stem kan leiden tot vormveranderingen waardoor stembandknobbeltjes ontstaan. Heesheid gaat vaak samen met een te harde of te zachte luidheid, een te hoge toon of geknepen spreken. Er is vaak sprake van problemen met de ademing en of pijnklachten in het keelgebied.

Bij kinderen is heesheid vaak het gevolg van stemmisbruik terwijl het bij volwassenen meestal ten gevolge van verkeerd gebruik ontstaat.

Behandeling van heesheid.
Er kan gewerkt worden aan de optimale voorwaarden voor stemgeving en technieken om de stem aan te passen aan de omstandigheden bij het spreken of zingen. Vaak helpt het om bewust te worden van de omstandigheden die de draagkracht van de stem beïnvloeden. Dit zijn bijvoorbeeld de ruimte en de uitspraak. Ook wordt gewerkt aan uw stemhygiëne. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het drinken van slokje water tijdens het spreken, of het voorkomen van het schrapen van de keel.

De KNO-arts kan u doorverwijzen voor logopedie eventueel in combinatie met chirurgie. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van stembandknobbeltjes, kunt u uw stem anders leren gebruiken. Na een verwijdering van een poliep leert u voorafgaand en na de behandeling uw stem beter te gebruiken en in een goede conditie te houden door het aanpassen van uw stemhygiëne.

Chat openen
Kan ik je helpen?
Hoi,
Waarmee kan ik je helpen?